0

Marcam astazi, Ziua Mondiala a Epilepsiei cu raspunsuri la intrebarile dumneavoastra! Purple Day 2021

Epilepsia este ca un incendiu în interiorul creierului. Şi, ca orice incendiu, migrează. Ne uităm spre o boală care poate apărea oricând. Iar criză epileptică, în funcţie de localizare din creier, poate fi doar o scurtă bâlbâiala.

Şapte din zece copii suferinzi de epilepsie pot ţine boala sub control prin medicaţie. 30 la sută dintre micuţii afectaţi vor avea în continuare crize. Astfel de episoade scad capacitatea intelectuală pe termen lung. Pentru ei, intervenţiile chirurgicale reprezintă o soluţie de luat în calcul.
 
Dr. Ioan Mândruţa, medic primar neurolog: 
„Dacă ne-am imagina creierul ca pe un oraş mare cu multe clădiri şi milioane de oameni, aceştia sunt neuronii. În acest oraş izbucneşte un incendiu, durează puţin, dar lasă urme adânci. Asta e criza epileptică.”

De la debutul crizei epileptice, cel mai important pentru neurolog este să afle unde s-a declanşat incendiul. Informaţiile sunt înregistrare printr-o cască cu senzori.

Dr. Ioan Mândruţa, medic primar neurolog: „Cu cât înregistrăm mai mult, avem mai multe informaţiile şi putem prezice mai bine unde se întâmplă lucrurile. Aplicăm un model simulat cu gps-ul şi intepretam semnalele.”

Urmează apoi un RMN cerebral, astfel încât medicul să vadă dacă lângă focarul de epilepsie au fost afectate alte structuri.
Criza epileptică poate apărea la orice vârstă. Şi e atipică în funcţie de zona cerebrală în care apare. Unii pacienţi se pot uita în gol câteva secunde, alţii se pot bâlbâi. În cele mai multe cazuri, medicaţia este eficientă. În unele cazuri, inteventia chirurgiala poate rezolva problema.

Epilepsia: cum poate fi depistată și tratată – Stirileprotv.ro

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Categorii

Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Purple Day

© 2011 Toate drepturile rezervate, www.aspe.ro. Statutul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania
Site dezvoltat de EEU Software
Intregul continut este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, continutul si prezentarea site-ului sunt detinute de www.aspe.ro. Este interzisa copierea, modificarea, afisarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licentierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea continutului site-ului in orice scop fara confirmarea scrisa din partea www.aspe.ro. Politică de confidențialitate. Termeni și condiții ASPERO.