0

Abordari integrate

Intre 23 si 25 septembrie 2011, ASNER – Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostica din Romania a organizat doua evenimente de larg interes pentru medici. Astfel, la 23 septembrie au avut loc doua cursuri preconferinta, unul dedicat electromiografiei si leziunilor traumatice de nervi periferici, celalalt electroencefalografiei si epilepsiei. Cursul dedicat patologiei traumatice a nervilor a cuprins o parte introductiva, care a definit mecanismele patogenice si fiziopatologice principale si valoarea explorarii neurofiziologice.

Apoi, dr. Andreas Schiller, care conduce Laboratorul de neurofiziologie al Clinicii de chirurgie a mainii la Spitalul Universitar din Zürich, a prezentat metodologia si valoarea explorarii electrofiziologice intraoperatorii, iar dr. Silviu Badoiu, medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva la Spitalul de Urgenta “Prof. dr. Agrippa Ionescu”, a adus in dezbatere
aspectele chirurgicale in leziunile de nerv.

Din discutiile rezultate s-au tras concluzii interesante si utile in ceea ce priveste diagnosticul si managementul pacientilor cu acest tip de patologie, demonstrand inca o data valoarea superioara rezultatadin abordarea integrata a suferintei traumatice a nervilor periferici. S-au discutat cazuri concrete, utile cursantilor pentru intelegerea si consolidarea notiunilor generale discutate in prealabil. In celelalte doua zile ale reuniunii s-au
desfasurat lucrarile propriu-zise ale celei de-a treia Conferinte Nationale de Neurofiziologie Clinica, onorata in acest an de un oaspete de seama – profesorul Paolo Maria Rossini, presedintele Federatiei Internationale de Neurofiziologie Clinica.

Dumneaei a avut amabilitatea sa sublinieze disponibilitatea Federatiei Internationale pentru sustinerea ASNER, apreciind totodata rigoarea si perseverenta de care a dat dovada Societateanoastra in ultimii trei ani, in ceea ce priveste mentinerea unei activitati stiintifice sustinute pe plan national, dar si integrarea noastra in Capitolul european al Federatiei Internationale de Neurofiziologie Clinica. Dl prof. dr. Paolo Rossini a sustinut o lucrare de referinta pentru neurofiziologia clinica, intitulata: “Corelatii neurofiziologice ale plasticitatii corticale la om”.

In continuare, profesorul Florin Amzica, de la Universitatea din Montréal, personalitate recunoscuta a comunitatii stiintifice in domeniu si prieten neconditionat al ASNER, a prezentat in cea mai originala maniera “Trauma – Epilepsie – Coma: un triunghi al neurofiziologiei”, lucrare asemanatoare unui documentar in care notiunile din cercetarea fundamentala explicau manifestarile clinice intalnite la patul bolnavului. Ultima zi a Conferintei a gazduit o sesiune interactiva si foarte originala, in care au curs – intr-o maniera fireasca – notiunile de neurofiziologie fundamentala prezentate de profesorul Florin Amzica, cele de neuroplasticitate expuse de profesorul Dafin Muresanu si prezentarile din experienta clinica a profesorului Dumitru Constantin.

sursa:  Revista VIATA MEDICALA

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Categorii

Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Purple Day

© 2011 Toate drepturile rezervate, www.aspe.ro. Statutul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania
Site dezvoltat de EEU Software
Intregul continut este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, continutul si prezentarea site-ului sunt detinute de www.aspe.ro. Este interzisa copierea, modificarea, afisarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licentierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea continutului site-ului in orice scop fara confirmarea scrisa din partea www.aspe.ro.