VNS – VAGUE NERVE STIMULATION

Stimulator al nervului vag in tratamentul epilepsiei la pacienti farmaco-rezistenti

INTRODUCERE

Epilepsia este o afectiune neurologica aflata pe locul doi ca frecventa in lume, cu peste 50 milioane de bolnavi si aproximativ 2 miloane de cazuri noi in fiecare an.

Studiile epidemiologice arata o frecventa de 800-1000 de cazuri la suta de mii de locuitori.

Desi majoritatea pacientilor pot fi tratati cu succes cu medicatia anti epileptica actuala, 1/3 dintre bolnavii de epilepsie sunt farmaco-rezistenti si continua sa faca crize, prezentand un grad mare de invaliditate si morbiditate. Pacientii din aceasta categorie au ca optiuni implantarea neurostimulatorului vagal (VNS) sau rezectia microchirurgicala a focarului epileptic. Statisticile medicale din SUA si satele vest-europene indica implantarea cu VNS ca fiind terapia preponderenta in cazul cazurilor de epilepsie farmaco-rezistenta.

Avantajale procedurii de implantare si a terapiei prin stimulatorului neurovagal:

  • perioada de internare scurta (doua zile)
  • procedura rapida si standardizata
  • riscuri operartorii minime pentru pacient
  • necesita un numar mic de consumabile si medicamente
  • costurile aferente operatiei de implantare sunt mult mai mici
  • reducerea numarului de crize
  • reducerea intensitatii crizelor, cu posibilitatea, pentru unii pacienti, de a preintampina criza inaintea producerii acesteia
VNS - VAGUE NERVE STIMULATION
PREZENTARE SISTEM TERAPEUTIC VNS (STIMULAREA NERVULUI VAG) folosit in epilepsie

Sistemul terapeutic VNS (vagus nerve stimulation) este un tip de tratament interventionist, bazat pe principii electrofiziologice. Rolul sau este de a stimula nervul vag, principalul nerv vegetativ al organismului uman. Stimularea se realizeaza cu ajutorul unui generator implantabil, asemanator pace-maker-ului cardiac. Generatorul este preprogramat sa elibereze intermitent impulsuri electrice de intensitate scazuta, 24 de ore pe zi, catre nervul vag, la nivelul gatului pacientului.

In Romania tratamentul epilepsiei prin implantarea cu VNS se face in cadrul PROGRAMUL NATIONAL IV 6.6. – Subprogramul de diagnostic si tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos.

Istoricul sistemului terapeutic VNS
Conceperea initiala a acestui dispozitiv s-a facut in scopul tratarii epilepsiei. Epilepsia, boala caracterizata prin convulsii recurente, ocupa locul doi ca frecventa intre bolile neurologice.
In 1997, Food and Drug Administration (institutia americana care aproba utilizarea terapeutica a medicamentelor sau dispozitivelor medicale pe teritoriul SUA) isi da acceptul pentru utilizarea sistemului terapeutic VNS in tratamentul epilepsiei. Indicatia utilizarii lui este ca metoda adjuvanta pentru reducerea frecventei crizelor la adulti si copii peste 12 ani. Folosirea sa este insa limitata la pacientii cu raspuns partial sau non-responsivi la terapia medicamentoasa anticonvulsivanta.
In Europa, aceasta solutie de tratament a fost aprobata mai devreme, in 1994. Ca davada a eficientei Terapiei VNS, datele oficiale mentioneaza faptul ca la nivelul anului 2012 au fost implantate peste 100.000 de stimulatoare VNS.
Evolutia terapiei VNS
Potentialul acestui sistem terapeutic interventionist este insa mult mai larg. In prezent el este testat pentru un numar mare de boli severe, multe dintre ele fara tratament patogen pana azi. Pe lista afectiunilor pentru care sistemul VNS este o posibila solutie terapeutica se afla: depresia, tulburarea anxioasa, boala Alzheimer si alte demente, bulimia, migrena, boala Parkinson si tremorul, aritmiile cardiace etc.
Cyberonic Inc. si terapia VNS
Compania Cyberonic Inc. (avand simbolul in sistemul international bursier Nasdaq CYBX) a fost fondata in anul 1987. Scopul infiintarii ei este de a proiecta, dezvolta si comercializa un sistem terapeutic unic, dispozitivul medical tip VNS (stimularea nervului vag). Acest dispozitiv poate fi utilizat in tratamentul de lunga durata al bolilor cronice sau rezistente la tratamentul clasic ca epilepsia, depresia si altele.
» Apasati AICI pentru a accesa manualul pacientului precum si alte informatii suplimentare
» Apasati AICI pentru a accesa brosura pacientului precum si alte informatii suplimentare

Lista medicilor si centrelor medicale acreditate in Terapia VNS:


Categorii

Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Purple Day

© 2011 Toate drepturile rezervate, www.aspe.ro. Statutul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania
Site dezvoltat de EEU Software
Intregul continut este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, continutul si prezentarea site-ului sunt detinute de www.aspe.ro. Este interzisa copierea, modificarea, afisarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licentierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea continutului site-ului in orice scop fara confirmarea scrisa din partea www.aspe.ro.