0

26 Martie, marcăm Ziua Mondială a Epilepsiei – Purple Day: Circa 50 de milioane de persoane din lume suferă de epilepsie

Purple Daymarcată anual, la nivel mondial, pe data de 26 martie, aduce în atenția opiniei publice epilepsia – o boală care cu tratamentul adecvat, poate fi ținută sub control. Purple Day  este una din cele mai emoționante manifestări mondiale de conștientizare,sprijin și susținere pentru cei aflați în suferință. România se număra pentru al optulea an consecutiv în rândul țărilor în care astăzi au loc astfel de acțiuni, desfășurată sub îndemnul “ despre Epilepsie pentru că ne pasă”

Asociația Pacienților cu Epilepsie din România – ASPERO, împreună cu Asociația Neurocare, Asociația KinetoBebe și EpiCfamily, organizează pe 26 martie 2019, la ora 11.00, evenimentul “ despre Epilepsie pentru că ne pasă ”, eveniment dedicat copiilor și  adulților cu epilepsie. Evenimentul va avea loc, la Hotel Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, cu ocazia Purple Day – Ziua Mondială a Epilepsiei.

Epilepsia a două cea mai frecventă  tulburare neorologică
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, aproximativ 50 de milioane de persoane suferă de epilepsie, anual înregistrându-se circa 2.4 milioane de cazuri noi.

Calitatea vieții bolnavilor de epilepsie poate fi asigurată atât prin acces la tratament adecvat, tratamente inovatoare cât și prin eliminarea discriminării și a stigmatizării. Dacă în prima categorie rolul central revine factorilor de decizie, lupta împotriva discriminării este responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

Pacienții se confruntă adesea cu discriminarea din partea celorlalți (colegilor de scoală, colegi de serviciu, angajatori), tocmai din cauza faptului că opinia publică nu este informată corespunzător  referitor la manifestările acestei boli și posibilitățile persoanelor suferinde.

Epilepsia este o tulburare neurologică, care afectează peste 50 de milioane de oameni în întreaga lume, care apare cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie foarte înaintate, iar în aproape 50% din cazuri cauzele afecțiunii nu sunt identificate. Epilepsia se manifestă prin crize bruște și imprevizibile, de câteva secunde sau minute.
Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp ce altele sunt dramatice. Câteva dintre cauzele cunoscute sunt traumatismele craniene, accidente vasculare, infecții, tumori, tulburări de dezvoltare a creierului, suferința la nastere și factorii ereditari.

In urmă cu 11 ani, o fetită din Canada diagnosticată cu epilepsie, Cassidy Megan, și-a dorit să creeze această zi de conștientizare a bolii pentru a le transmite celorlalți cu aceeași afecțiune că nu sunt singuri pe lume.

Cu ocazia Purple Day, ASPERO, Asociația Neurocare, Asociația KinetoBebe şi EpiCfamily, încurajează oamenii să poarte culoarea mov, desemnată la nivel internaţional simbolul acestei zile, în spirit de solidaritate cu cei care suferă de epilepsie în toată lumea.

Evenimentul dedicat copiilor si adulților cu epilepsie este realizat cu sprijinul partenerilor nostri: Hilton Garden Inn Bucharest Old Town și Bluparty.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Categorii

Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Purple Day

© 2011 Toate drepturile rezervate, www.aspe.ro. Statutul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania
Site dezvoltat de EEU Software
Intregul continut este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, continutul si prezentarea site-ului sunt detinute de www.aspe.ro. Este interzisa copierea, modificarea, afisarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licentierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea continutului site-ului in orice scop fara confirmarea scrisa din partea www.aspe.ro.