0

Si Frederic Chopin suferea de epilepsie

Compozitorul Frederic Chopin, care a murit la varsta de doar 39 de ani, avea frecvent halucinatii, cel mai probabil cauzate de epilepsie, sustin cercetatorii spanioli.

Chopin a murit in 1849 ca urmare a unei boli de plamani, se stia pana acum. Insa cercetatorii spanioli spun ca cel mai probabil lobul temporar al creierului sau era afectat de epilepsie, relateaza BBC.

Ei au ajuns la aceasta concluzie pe baza mai multor documente, printre care scrisori catre apropiati, cum ar fi George Sand, in care isi descria cu acuratete starile si halucinatiile.

Intr-o scrisoare trimisa fiicei lui, Chopin descrie momentul in care, in timpul unui concert in Anglia, in 1848, a vazut “creaturi” iesind din pianul sau, fapt ce l-a obligat sa paraseasca sala, aceasta nefiind singura imprejurare cand avea halucinatii.

Halucinatiile apar in cateva afectiuni psihiatrice, inclusiv schizofrenia, insa de obicei e vorba mai degraba de voci decat de viziuni. In cazul sau, halucinatiile erau intovarasite de emotii intense, dupa cum chiar compozitorul polonez recunoaste in scrierile sale, fapt ce i-a trimis pe cercetatori cu gandul la acest tip de epilepsie.

Desi halucinatiile ar putea fi puse pe seama unei tincturi pe baza de opiu, pe care acesta o lua pentru ameliorarea multiplelor afectiuni de care suferea – infectii pulmonare, febra, migrene, depresie – cercetatorii cred ca aceasta este o pista falsa, pentru ca halucinatiile au aparut inainte ca acesta sa ia “medicamentul”.

Din pacate, insa, la acea vreme, boala era prea putin inteleasa. Pana de curand se credea ca Chopin a murit de tuberculoza, insa se pare ca motivul real al decesului este fibroza chistica, o boala genetica ce afecteaza plamanii.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Categorii

Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Purple Day

© 2011 Toate drepturile rezervate, www.aspe.ro. Statutul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania
Site dezvoltat de EEU Software
Intregul continut este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, continutul si prezentarea site-ului sunt detinute de www.aspe.ro. Este interzisa copierea, modificarea, afisarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licentierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea continutului site-ului in orice scop fara confirmarea scrisa din partea www.aspe.ro.