
Prejudecățile fac viața unui bolnav de epilepsie mai grea in Romania, decât in orice alta tara din Uniunea Europeană. Aproape jumătate dintre românii cu epilepsie isi ascund boala din cauza discriminărilor venite din partea societății, fiindcă percepția oamenilor despre persoanele bolnave de epilepsie este , de cele mai multe ori, una greșită. Bolnavii cu epilepsie sunt considerați ca fiind persoane inapte, ratate, care nu pot reusi in viata si nu pot face unele lucruri din cauza bolii de care suferă.
Din cauza discriminării si a stigmatizarii, foarte mulți bolnavi de epilepsie nu au un loc de munca, nu au prieteni si de multe ori pana si familia renunta sa mai fie alaturi de pacientul cu epilepsie. Statisticile unui studiu realizat in Romania arată ca numai 11% dintre romanii diagnosticați cu epilepsie au un loc de munca.
Atunci cand vine vorba despre copiii care suferă de epilepsie nu putem afirma decat ca cei mai mulți dintre aceștia sunt marginalizati la scoala, respinsi de colegii lor si priviti cu ura .
Discriminarile ii obliga pe pacientii cu epilepsie sa se ascunda boala si să-și exteriorizeze gândurile si sentimentele pentru a nu se lovi reacții dure pe care unii oameni le au cand afla despre boala lor. Se intampla adesea ca epilepticii sa aiba doar sprijinul medicilor, nu si pe cel al celor din jur.
Pacienților cu epilepsie le sunt încălcate drepturile la informare, la cunoaștere si la o viata normala si, mai mult decat atat, inițiativele non-profit si nonguvernamentale de sprijinire a pacientilor cu epilepsie din Romania sunt destul de rare, susține Ileana Ştefan, director executiv al Asociației Pacienților cu Epilepsie din Romania.
Prețuiește Sănătatea. Despre epilepsie.
Emisiune realizată de către dna Elvira Gheoghiță împreună cu dna Dr. Ioana Mindruta, Medic primar neurolog cu specializare în epilepsie – Spitalul Universitar de Urgență București