0

Operatie in premiera. Cum se poate trata epilepsia cu ajutorul electrozilor

O echipa formata din chirurgi, neurologi si biofizicieni va efectua astazi o operatie in premiera in Romania pentru a trata un pacient bolnav de epilepsie. Acestuia i se vor implanta electrozi la nivel cerebral, dupa care va urma extragerea focarului epileptic.

Pacientul este un barbat de 37 de ani, bolnav de epilepsie focala care este localizata in zona vizuala a creierului. In timpul operatiei, i se vor implanta mai multi electrozi intracerebrali, procedura avand ca scop identificarea locului exact in care se afla focarul epileptic, care ulterior va fi extras, iar pacientul va fi vindecat.

Operatia are loc la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucuresti, iar costurile sunt suportate de sistemul de asigurari de sanatate, pacientul nefiind nevoit sa achite nimic. Medicii nu stiu inca durata exacta a operatiei, programata sa inceapa la orele pranzului, acesta fiind estimata la sase ore, dupa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al spitalului, dr. Florian Bica.

Dupa ce i se vor implanta electrozii, pacientul va fi transportat la Spitalul Universitar, la unitatea de monitorizare pentru epilepsie, unde va ramane timp de doua saptamani. In aceasta perioada, el va fi testat prin inregistrarea activitatii electrice a creierului in diverse zone. In urma acestor inregistrari, se va sti zona exacta din care pornesc crizele si relatia acesteia cu ariile vizuale care vor trebui protejate in timpul interventiei chirurgicale.
Metoda folosita in premiera in Romania nu este foarte noua.

Ea e aplicata cu succes de peste 30 de ani in centrele de tratare a epilepsiei din Franta si Italia, cu rezultate spectaculoase. Denumirea sa este de stereoelectroencefalografie si a fost aplicata pentru prima data de o echipa de medici francezi condusa de Jean Talairach si Jean Bancaud in Spitalul Saint Anne din Paris. In prezent, procedura este considera sigura si este eficienta pentru delimitarea focarului epileptic care poate fi apoi indepartat fara a se afecta alte zone ale creierului care functioneaza normal.

Sursa : Romania Liberaā€ˇ-CRISTINA BOIANGIU

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Categorii

Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Purple Day

© 2011 Toate drepturile rezervate, www.aspe.ro. Statutul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania
Site dezvoltat de EEU Software
Intregul continut este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, continutul si prezentarea site-ului sunt detinute de www.aspe.ro. Este interzisa copierea, modificarea, afisarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licentierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea continutului site-ului in orice scop fara confirmarea scrisa din partea www.aspe.ro.