0

O treime din pacientii cu epilepsie, reprezinta rezistenta la tratament

“Epilepsia este o boală cronică a creierului, caracterizată prin propagarea necontrolată a unei excitaţii electrice generată de o zonă pe care o numim focar electric. Există 200.000 de pacienţi care primesc tratament rambursat prin casa de asigurări. Dar 40.000 dintre aceştia, adică o treime, continuă să prezinte crize, în pofida unui tratament cu mai multe antiepileptice Această categorie este numită farmacorezistentă. Soluţiile în această etapă, dacă a eşuat controlul crizelor, cu două încercări terapeutice corect alese şi corect administrate, este evaluarea pentru chiurgia epilepsiei. Dar trebuie să avem soluţii şi pentru cei care nu sunt eligibili pentru operaţie. Şansa lor ar fi accesul la moelcule noi cu mecanisme inovative de acţiune şi la procedurile paleative de neurostimulare”, a declarat dr. Ioana Mîndruţă, medic la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), coordonator în cadrul Programului Naţional de Epilepsie Farmacorezistentă şi Boli Rare şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Neurofiziologie Clinică.
Ioana Mîndruţă a mai precizat că în programul naţional adresat epilepsiei farmacorezistente au fost evaluaţi 96 de pacieni, într-un an şi jumătate.

“După un an şi jumătate de program naţional adresat epilepsiei farmacorezistente, în centrul de monitorizare a epilepsiei de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti s-au prezentat 120 de pacienţi cu recomnadare de introducere în program, iar 80 la sută au fost selectaţi pentru a trece în evaluare prechirurgicală. Au fost evaluaţi 96 de pacienţi în acest interval, printr-o metodă de diagnostic special, au petrecut până la două săptămâni în clinică pentru a fi monitorizaţi electric, electroencefalografic şi clinic. Dintre aceştia, numai 33 la sută au avut indicaţie chirurgicală, restul au avut indicaţie paleativă”, a precizat dr. Mândruţă.

Medicul a mai spus că pentru o serie de pacienţi, la care leziunile nu sunt evidente în creier, există procedură de explorare a focarului epileptic, cu electrozi de profunzime.”

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Categorii

Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Purple Day

© 2011 Toate drepturile rezervate, www.aspe.ro. Statutul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania
Site dezvoltat de EEU Software
Intregul continut este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, continutul si prezentarea site-ului sunt detinute de www.aspe.ro. Este interzisa copierea, modificarea, afisarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licentierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea continutului site-ului in orice scop fara confirmarea scrisa din partea www.aspe.ro. Politică de confidențialitate. Termeni și condiții ASPERO.