0

MIT / ADEVĂR ÎN EPILEPSIE

Mitul: Epilepsia afectează inteligența.

Adevărul: persoanele cu epilepsie au în medie același nivel de inteligență ca și cele fără epilepsie. Învățarea poate fi îngreunată dacă convulsiile sunt frecvențe sau dacă medicamentele au efecte secundare foarte pronunțate, cum ar fi provocarea somnolentei și oboseală excesivă. Cu toate acestea, epilepsia de obicei nu cauzează o inteligență mai mică. De fapt, unii oameni foarte talentați și străluciți au epilepsie, inclusiv câteva figuri istorice destul de influențe, precum Sir Isaac Newton, Vincent Van Gogh, Ludwig van Beethoven, Agatha Christie și Napoleon.

Mitul: Te naști cu epilepsie. Cauza este genetică.

Adevărul: oricine poate dezvolta epilepsia în orice moment. Unii oameni se nasc cu ea, în timp ce alții au prima criză la vârsta mijlocie. În timp ce genetică poate juca un factor, există și alte cauze mai frecvențe ale epilepsiei, cum ar fi traumatisme craniene, tumori cerebrale sau leziuni și accident vascular cerebral. În majoritatea cazurilor, aproximativ 65-70% nu este cunoscută cauza epilepsiei.

Mitul: Persoanele cu epilepsie nu pot lucra, excelează la școală, nu au copii sau pot duce o viață normală.

Adevărul: Probabil ați ghicit până acum că epilepsia nu împiedică pe cineva să se descurce bine la școală, să exceleze la locul de muncă, să aibă o familie și să ducă o viață normală. Epilepsia este o afecțiune medicală care poate fi gestionată, prin urmare, persoanele cu epilepsie pot duce adesea o viață normală.

Mitul: Epilepsia este severă și oamenii au adesea crize frecvente.

Adevărul: Unii oameni au convulsii frecvențe, poate zilnic, în timp ce altele sunt mai sunt mai controlate, experimentandu-l doar o dată pe an. Unele persoane au o gestionare excelentă a crizelor și nu au mai avut una de un deceniu sau mai mult. Medicatia pentru epilepsie oferă un control bun pentru marea majoritate. Există unii, totuși, care nu sunt ajutați de tratament și au epilepsie intractabila. Epilepsia afectează diferit pe toată lumea.

Mitul: Există un tip de convulsie: o convulsie.

Adevărul: De fapt, există mai mult de 40 de tipuri diferite de convulsii, iar convulsiile nu sunt cele mai frecvențe. Convulsiile pot lua multe forme, inclusiv o privire goală, mișcare involuntară, conștiință alterată, o schimbare a senzației sau o convulsie.

Mitul: Convulsiile sunt întotdeauna urgențe medicale și ar trebui să sunați la 112.

Adevărul: De fapt, convulsiile nu sunt de cele mai multe ori urgențe medicale și nu este întotdeauna necesară o ambulanță. Cu toate acestea, ar trebui să sunați la 112 dacă: o criză durează cinci minute sau mai mult sau se repetă una după alta fără ca persoana să-și recapete conștiința între ele; este prima convulsie a cuiva; persoana este rănită în timpul crizei (de exemplu, prin cădere); criza are loc în apă; sau persoana este însărcinată.

Sursa Doctor Iooana Mindruța, Medic primar neurolog, supraspecializare neuroepileptologie

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Categorii

Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Purple Day

© 2011 Toate drepturile rezervate, www.aspe.ro. Statutul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania
Site dezvoltat de EEU Software
Intregul continut este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, continutul si prezentarea site-ului sunt detinute de www.aspe.ro. Este interzisa copierea, modificarea, afisarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licentierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea continutului site-ului in orice scop fara confirmarea scrisa din partea www.aspe.ro. Politică de confidențialitate. Termeni și condiții ASPERO.