0

Epileptici celebri: de la Iulius Cezar la Flaubert

Mai multe celebrităţi care au avut un rol însemnat în istoria şi cultura universală au suferit de epilepsie. Iulius Cesar şi Ioana D’Arc sunt doar două dintre personalităţile care au suferit de „boala copiilor“, aşa cum a mai fost cunoscută această afecţiune.
Epilepsia este o boală cunoscută din cele mai vechi timpuri, ea afectând, de-a lungul secolelor, inclusiv celebrităţi. Privită cu teamă de cei din jur şi stigmatizată, epilesia a fost, în unele situaţii, paşaportul celui atins de ea spre creaţie literară sau artistică, spre glorie.

Marele împărat roman Iulius Cesar ar fi suferit de epilepsie. Shakespeare face vorbire despre această afecţiune în piesa «Iulius Cesar». „Iulius Cesar, unul dintre cei mai cunoscuţi împăraţi romani, se pare că era epileptic. Însuşi Shakespeare face aluzie la epilepsia împăratului în piesa «Iulius Cesar», în scena a doua a actului II, în contextual unei discuţii între artizanii complotului contra lui Cesar. Împăratul, se pare, că devenise victima epilepsiei în ultimii doi ani ai vieţii sale“. a spus Cristina Căliman, medic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Sfântul Pavel a avut crize specifice epilepsiei Şi sfântul Pavel ar fi avut unele crize specifice epilepsiei. „Adesea, când se discuta despre convertirea lui Pavel pe drumul Damascului, se ridica suspiciunea ca ceea ce a trăit acolo Pavel nu ar fi decât rezultatul unei crize de epilepsie. Se pare că Pavel ar fi suferit de o boală cronică, posibil epilepsie, caracterizată prin crize senzitivo-motorii acompaniate de o stare de extaz“, a mai menţionat medicul neurolog Cristina Căliman. Ioana D’Arc a avut epilepsie de lob temporal Ioana D’Arc este un personaj istoric în cazul căruia se bănuieşte că ar fi avut epilepsie de lob temporal. „Acest lucru ar explica viziunile sale. Descrierea viziunilor Ioanei D’Arc, în timpul procesului acesteia, este compatibilă cu manifestarile unor crize parţiale cu halucinaţii vizuale şi auditive. În perioada crizelor, Ioana afirma că vede lumini, aude bătăi de clopote şi vocile sfinţilor“a precizat medicul gorjean.

Scriitori celebri, bolnavi de epilepsie Celebrii scriitorii Flaubert şi Dostoievski s-ar fi confruntat şi ei cu crize de epilepsie. „Scriitorul francez Flaubert a fost epileptic. Se pare că suferinţa sa de natura epileptică s-ar fi datorat unei leziuni cerebrale. Un alt scriitor celebru, Dostoievski, a proiectat experienţele sale de epileptic asupra unora dintre personajele romanelor sale“, a specificat Cristina Căliman. Diagnosticul de epilepsie nu poate fi stabilit în cazul pictor Van Gogh, care şi-a tăiat singur urechea. „Diagnosticul de epilepsie nu e convingător în cazul său. Ţinând cont de personalitatea pictorului, acesta pare atins, mai degrabă, de o psihoză maniaco-depresivă“, a mai adăugat Cristina Căliman.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Categorii

Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Purple Day

© 2011 Toate drepturile rezervate, www.aspe.ro. Statutul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania
Site dezvoltat de EEU Software
Intregul continut este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, continutul si prezentarea site-ului sunt detinute de www.aspe.ro. Este interzisa copierea, modificarea, afisarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licentierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea continutului site-ului in orice scop fara confirmarea scrisa din partea www.aspe.ro. Politică de confidențialitate. Termeni și condiții ASPERO.