0

Eficacitatea medicației antiepileptice în timpul sarcinii este un factor de care trebuie să se țină cont și care trebuie verificat periodic.

nterviu cu dr. Ioana Mîndruță, medic primar neurolog, Spitalul Universitar de Urgență București

Cu multi ani in urma, femeile cu eilepsie nu primeau recomandarea de a naste copii. Intre timp medicina a mai evaluat si lucrurile s-au schimbat. Din ce în ce mai mult, studiile demonstrează că sarcina este posibilă la majoritatea pacientelor cu epilepsie și medicație antiepileptică, cu câteva condiții suplimentare.

Potrivit specialiștilor, șansele ca o femeie cu epilepsie să nască copii sănătoși au crescut foarte mult, fiind asemănătoare cu a femeiilor care nu au epilepsie. Însă trebuie să respecte anumite condiții.

”Lucrurile s-au schimbat foarte mult în acest domeniu. Acum știm că orice femeie care încearcă să aibă o sarcină sau se gândește la o sarcină trebuie informată, oricât de sănătoasă ar fi și chiar dacă nu ia niciun fel de medicație pentru că există un risc în populația generală atunci când te gândești la o sarcină, și acest risc este în medie de 2-3% de a avea o sarcină cu probleme sau de a naște un copil care ulterior are probleme. Pornind de la acest risc al populației generale, femeile cu epilepsie și cu tratament antiepileptic, care își controlează crizele eficient, în general, au un risc cu puțin mai mult decât populația generală de a avea probleme pe parcursul sarcinii. Din ce în ce mai mult, studiile demonstrează că sarcina este posibilă la majoritatea pacientelor cu epilepsie și medicație antiepileptică, cu câteva condiții suplimentare”, a declarat dr. Ioana Mîndruță, medic primar neurolog, Spitalul Universitar de Urgență București, pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.

Eficacitatea medicației antiepileptice în timpul sarcinii este un factor de care trebuie să se țină cont și care trebuie verificat periodic.

”Dacă sarcina s-a instalat, fac tot ce pot ca să am controlul crizelor și voi avea vizite periodice la medic, ideal în fiecare lună a dezvoltării sarcinii pentru a discuta elementele care au apărut suplimentar și, de asemenea, pentru a urmări eficacitatea medicației. Chiar dacă nu au crize, pacientele noastre trebuie să știe că eficacitatea medicației antiepileptice variază pe parcursul sarcinii odată cu creșterea sarcinii. De aceea este foarte recomandabil să verificăm această eficacitate prin dozarea nivelului plasmatic pe medicație. Este o analiză de sânge care verifică nivelul în sânge al medicației active”, a mai explicat dr. Mîndruță.

Totodată, specialistul a atras atenția că după naștere femeia cu epilepsie nu are interdicție în a alăpta, ci chiar trebuie încurajată să facă acest lucru.

”Femeile care duc la capăt o sarcină și după naștere au toate drepturile să alăpteze. Colaborarea și comunicarea între specialiști trebuie să continue și în perioada postnatală. Femeile cu epilepsie pot alăpta și trebuie sfătuite să alăpteze cu atât mai mult cu cât fătul a fost expus la medicație pe tot parcursul sarcinii, mama și fătul nu trebuie private de acest minunat moment al alăptării cu beneficiile absolut inestimatibile”, a mai subliniat medicul neurolog pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.

VIDEO Epilepsia în sarcină | Sanatatea.TV

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Categorii

Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Purple Day

© 2011 Toate drepturile rezervate, www.aspe.ro. Statutul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania
Site dezvoltat de EEU Software
Intregul continut este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, continutul si prezentarea site-ului sunt detinute de www.aspe.ro. Este interzisa copierea, modificarea, afisarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licentierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea continutului site-ului in orice scop fara confirmarea scrisa din partea www.aspe.ro. Politică de confidențialitate. Termeni și condiții ASPERO.