0

Bolnavul cu epilepsie – de la integrarea sociala la accesul la tehnici terapeutice noi, in dezbatere la Mediafax Talks – Health Conferences, Bucuresti – 15 aprilie 2014

Ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu si presedintele CNAS, Gheorghe Radu Tibichi, vor discuta, impreuna cu specialisti de top in neurologie din Romania si decidenti din administratia publica si domeniul medical, despre situatia si problemele cu care se confrunta bolnavul cu epilepsie, la conferinta “Mediafax Talks – Health Conferences”, care va avea loc marti, 15 aprilie, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Sala Amfiteatru, incepand cu ora 9.30.

Alaturi de ministrul Banicioiu si presedintele CNAS, Gheorghe Radu Tibichi, la conferinta vor fi prezenti urmatorii lectori: Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru – Presedintele Societatii de Neurologie din Romania, Dr. Ioana Mindruta – Coordonator in cadrul Programului National de Epilepsie Farmacorezistenta si Boli Rare, Vicepresedinte al Societatii Nationale de Neurofiziologie Clinica, Vasile Cepoi – Consilier pe probleme de sanatate in cadrul Guvernului, Prof. Dr. Mircea Gorgan – Presedintele Societatii Romane de Neurochirurgie si Sef Program Implantare stimulatoare vagale, Ileana Stefan – Asociatia Pacientilor cu Epilepsie din Romania (ASPERO, Marius Savu – Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), Gheorghe Iana – Presedinte Director – General CASMB, Codrin Scutaru – Secretar de Stat Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Prof. Dr. Eugenia Naghi – Presedinte Societatea Romana de Medicina Muncii.

Sase milioane de europeni si peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial sufera de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventa tulburare neurologica grava. Epilepsia poate sa apara la orice varsta, insa cel mai frecvent este diagnosticata fie la varste foarte mici, fie dupa 65 de ani. Exista si un prag intermediar, in care epilepsia apare la oameni tineri complicandu-le astfel nu doar sanatatea, ci si viata socio-profesionala.

In Romania sunt luati in evidentele medicilor aproximativ 200.000 de pacienti cu epilepsie, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Specialistii din tara noastra estimeaza insa ca numarul acestora ar fi mult mai mare, intre 300.000 si 500.000 de romani suferind in realitate de epilepsie. Teama de a nu fi angajati sau de a ramane fara serviciu si teama de a fi marginalizati de catre societate ii determina pe cei mai multi dintre cei bolnavi sa-si ascunda ae cat posibil prezenta afectiunii. Pe langa acestea, pacientii cu epilepsie se confrunta si cu problema accesului la tehnici terapeutice adecvate: 3 din 10 pacienti nu isi pot controla afectiunea, intrucat unele forme ale bolii sunt rezistente si necesita altfel de interventii sau tratamente adecvate.

La “Mediafax Talks – Health Conferences” vor fi abordate mai multe subiecte care privesc problematica bolnavului cu epilepsie din Romania cum ar fi: strategia Ministerului Sanatatii privind accesul pacientilor cu epilepsie la tratamente de ultima generatie si la informatii noi despre progresul cercetarii in acest domeniu, medicina muncii – posibilitati de modificare pentru incluziunea si monitorizarea angajatului cu epilepsie; stabilirea diagnosticului, urmarirea pacientului si implicarea medicului de familie in monitorizarea bolnavului cu epilepsie.

Toate aceste teme de discutie vizeaza solutionarea problemelor privind: numarul de centre specializate pentru explorarea si tratarea epilepsiei, asigurarea unui acces mai larg al pacientilor la investigatii specifice si la solutii de tratament de ultima generatie, educarea membrilor societatii in vederea integrarii bolnavilor in societate si reducerea sentimentului de stigmatizare si nu in ultimul rand, educarea bolnavilor pentru a accepta diagnosticul si tratamentul.

Conferinta este organizata de Agentia de presa Mediafax, in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania.

Evenimentul va reuni circa 100 de participanti din domeniul Sanatatii, dar si din domenii conexe: reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, CNAS, Colegiului Medicilor din Romania, reprezentanti din domeniul asigurarilor medicale, directori de spitale, medici neurologi, medici de familie, reprezentanti ai organizatiilor de pacienti, precum si presa generalista si de specialitate.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Categorii

Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Purple Day

© 2011 Toate drepturile rezervate, www.aspe.ro. Statutul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania
Site dezvoltat de EEU Software
Intregul continut este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, continutul si prezentarea site-ului sunt detinute de www.aspe.ro. Este interzisa copierea, modificarea, afisarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licentierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea continutului site-ului in orice scop fara confirmarea scrisa din partea www.aspe.ro.