0

26 martie 2017, Purple Day- Ziua Mondiala a Epilepsiei

Cu ocazia Zilei Mondiale a Epilepsiei (Purple Day), Asociatia Pacientilor cu Epilepsie din România – ASPERO, continua pentru al saselea an consecutiv seria de actiuni de informare cu scopul de a sublinia necesitatea constientizarii impactului acestei afectiuni asupra pacientilor si familiilor acestora.

Anul acesta continuam demersurile noastre de educare, sensibilizare si constientizare sociala cu privire la problemele cu care se confrunta persoanele bolnave. Dorinta permanenta de a fi alaturi de cei aflati in suferinta, de a-i ajuta sa treaca mai usor peste problemele specifice acestei boli si de a-i sprijini pentru a putea merge cu incredere mai departe constituie obiectivul prioritar al ASPERO.

Campania organizata in acest an se va bucura timp de o saptamana de o imagine cu un puternic impact vizual, realizat printr-un spot informativ, difuzat pe ecranele LCD din toate statiile de metrou, si printr-un poster colantat pe spatele unor autobuze din reteaua de transport in comun, care traverseaza Capitala. Vineri 25 Martie si luni 27 Martie vom continua actiunea de constientizare, sensibilizare si educare cu privire la aceasta boala in randul elevilor. Actiune care va continua si in saptamana “Scoala Altfel”.Totodata la solicitarea venita din partea pacientilor cat si a specialistilor din domeniul medical am reeditat Ghidul informativ pentru pacientii cu epilepsie.Editate intr-un format prietenos, materialele educationale dedicate pacientilor contin date despre epilepsie si tratamentul acesteia, masurile de prim ajutor in cazul aparitiei crizelor si de prevenire a acestora, informatii legislative precum si sfaturi de alegere a profesiei. Ghidul a fost realizat cu sprijinul companiei Abbott si in colaborare cu Societatea de Neurologie din Romania.
Ziua se va incheia cu un moment emotionant organizat cu sprijinul partenerului nostru BluParty ocazie cu care se vor distribui baloane tematice si materiale informative. baloane tematice si materiale informative.

Epilepsia afecteaza aproximativ 500.000 de romani, conform estimarilor specialistilor. Mai mult, aceasta tulburare raspunde la tratament medicamentos in doar 70% din cazuri, astfel ca 3 din 10 pacienti nu isi pot controla afectiunea, intrucat unele forme ale bolii sunt rezistente la tratamentul medicamentos si necesita altfel de interventii sau sau tratamente adecvate.5 La nivel mondial, 1 din 100 de oameni sufera din cauza acestei afectiuni .

Dr. Ioana Mandruta, medic neurolog : ”Publicul trebuie informat asupra pericolului pe care il reprezinta aceasta boala si de ce sprijin au nevoie cei care sunt bolnavi. Dincolo de informatie si educatie, avem nevoie de mai multe resurse si de mai mult sprijin pentru tratarea bolnavilor care sufera de aceasta afectiune. Avem nevoie de mai multe centre de tratare a epilepsiei. Avem nevoie sa le oferim pacientilor acces la tratamente moderne, la investigatii si echipamente performante.”

“Atunci cand vorbim despre epilepsie, cuvantul care cred ca o defineste cel mai bine este STIGMATIZAREA. Pacientii epileptici sunt etichetati, sunt marginalizati, isi gasesc cu greu un loc de munca, si toate acestea din cauza lipsei de educatie. Cei din jur nu inteleg natura acestei boli, drept pentru care este foarte usor sa fie speriati. Daca am sti ce trebuie facut in cazul in care suntem martorii unei crize, multe vieti ar putea fi salvate, iar miturile din jurul epilepsiei s-ar reduce considerabil. Aici intervine rolul nostru, de reprezentanti ai celor afectati de epilepsie. Dorim sa ii invatam pe oameni cum trebuie sa se poarte in cazul in care sunt martorii unei crize si vrem sa transmitem ca bolnavii de epilepsie au nevoie de intelegere si de acceptare sociala, pentru a putea duce o viata normala”, spune Ileana Stefan, Director Executiv ASPERO.

Despre epilepsie:
Epilepsia este o tulburare neurologica, ce afecteaza peste 50 de milioane de oameni in intreaga lume, care apare cel mai frecvent fie la varste foarte mici, fie foarte inaintate, iar în aproape 50% din cazuri, cauzele afectiunii nu sunt identificate. Epilepsia se manifesta prin crize bruste si imprevizibile, de cateva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate,iîn timp ce altele sunt dramatice. Cateva dintre cauzele cunoscute sunt traumatismele craniene, accidente vasculare, infectii, tumori, tulburari de dezvoltare a creierului, suferinta la nastere si factorii ereditari.
Daca nu este tratata corect, epilepsia poate avea consecinte grave asupra pacientului, determinand deterioare fizica si psihica importanta.

Prin celebrarea Zilei Mondiale a Epilepsiei, fondata la nivel international in anul 2008 sub numele de Purple Day,tara noastra se alatura unui numar de peste 50 de tari de pe toate continentele lumii care marcheaza acest important demers pe data de 26 martie.Ziua Mondiala a Epilepsiei a fost celebrata pentru prima data in Romania la initiativa ASPERO pe data de 26 martie 2012, printr-o campanie informativa cu privire la acest subiect.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Categorii

Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Purple Day

© 2011 Toate drepturile rezervate, www.aspe.ro. Statutul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania
Site dezvoltat de EEU Software
Intregul continut este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, continutul si prezentarea site-ului sunt detinute de www.aspe.ro. Este interzisa copierea, modificarea, afisarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licentierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea continutului site-ului in orice scop fara confirmarea scrisa din partea www.aspe.ro.